Oslava čínského nového roku 2016

Rok ohnivé opice

V sobotu 20. 2. 2016 budeme ve Wushucentru (Perunova 15) slavit začátek roku ohnivé opice.

Letos však bude oslava čínského nového roku spojena také s oslavou 58. narozenin našeho Mistra Qin Ming Tang. Mistr slaví své narozeniny podle čínského kalendáře vždy 29 dnů po čínském novém roce. Právě příchod roku 2016 je pro Wushucentrum velmi významný, neboť letos také oslavíme 20. výročí od příjezdu Mistra do ČR!!!
Akce bude zahájena v 17.00 besídkou studentů a cca od 18.00 do 22.30 následuje samotná oslava. Na akci si můžete pozvat i své rodiče či kamarády.

Každý student Wushucentra by měl, podle čínské tradice, pro Mistra připravit červenou obálku 红包 s přáním. (V Číně se místo dárků dávají právě tyto červené obálky s přáním, do kterých se ukládají peníze, přičemž nezáleží na obnose ale na 心意, tedy na úmyslu obdarovat) Je samozřejmě možné pro Mistra také připravit místo obálky třeba přáníčko napsané na červeném papíře a malý dárek. Obálky a dárky budeme Mistrovi předávat po besídce studentů.

Studenti Wushucentra dostanou od školy taštičky 饺子 (tradiční pokrm podávaný při oslavách nového roku) a nudle pro dlouhý život 长寿面 (podle čínské tradice se na oslavách narozenin podávají nudle pro dlouhý život 长寿面, které mají oslavenci zajistit dlouhý a spokojený život) a dále bude podáváno tou-fu 豆腐 (neboť výslovnost tou-fu připomíná výslovnost přání hodně štěstí)

Na co se můžete těšit:

  1. Lví tanec – důležitá součást tradiční čínské kultury. Jeho hlavním účelem je zahnání zlých duchů a přivolání štěstí a radosti.
  2. Ukázky různých stylů a různých skupin studentů (shaolin, taiji, sanda, dětské skupiny)
  3. Čínská novoroční specialita taštičky 饺子a nudle pro dlouhý život 长寿面
  4. Spousta jídla a pití
  5. Spousta kamarádů
  6. Promítání fotek ze soustředění a z různých vystoupení v roce 2015
  7. Pouštění lampionu štěstí.

Vstupné je zdarma. Lidé, kteří nejsou studenty Wushucentra se mohou také oslav zúčastnit a za poplatek 120Kč si mohou zakoupit podávané jídlo (taštičky a nudle).

Na akci je nutné se předem přihlásit, aby bylo možné připravit dostatečné množství jídla.

Přihlásit se můžete přes email: qinfei@wushucentrum.cz , nebo osobně u Shi-mu ve Wushucentru (Pro Mistra je oslava jeho narozenin překvapením, tak pozor, aby se nevyzradilo J).
S sebou:
jídlo, pití, dobrou náladu a krátké vystoupení (není nutné) pro pobavení ostatních (zpívání, tancování, divadelní scénka, přednes básně… J)

Kdo má připravené představení a chtěl by ho předvést ostatním, nahlásí to dopředu Feiovi, aby mohl být zařazen na program.
Čínský Nový rok, zvaný také Svátek jara, čínsky Chun jie春节je v čínském kalendáři tou nejvýznamnější událostí v roce.

Slavnosti s tímto svátkem spojené poté trvají patnáct dní. Podle legendy žila ve staré Číně příšera Nian, která jednou za 12 měsíců sestupovala z hor do lidských obydlí a lidi požírala.

Lidé postupem času zjistili, že příšera se bojí hlasitých zvuků a červené barvy. Proto ji začali zahánět ohňostroji a zdobili svá obydlí červenou.

A takto se zrodily oslavy Nového roku, pro které je charakteristické hojné používání červené barvy a velké množství ohňostrojů. Během svátků se se navštěvují příbuzní a přátelé a pořádají se různé hostiny a posezení.

Také se na počest nového roku nosí nové oblečení a před začátkem Nového roku se dělá velký úklid celé domácnosti, protože v Číně se věří, že to pomáhá odehnat neštěstí.

V den Nového roku se koná sváteční rodinná večeře, na které se podávají novoroční pokrmy, které se v různých částech Číny liší.

Obecně se jí ryba, protože ryba znázorňuje v čínské kultuře bohatství. V severní Číne se pak jedí taštičky jiaozi饺子, které mají představovat štěstí, které se balí do těchto taštiček a pak je snědeno při večeři.

Fei

WUSHUCENTRUM

2 thoughts on “Oslava čínského nového roku 2016

    Authors gravatar
    Daniel Solis

    |

    Dobrý den,

    rád bych doprovodil synka Damiána na oslavu. Zaplatil bych 120,- za nudle až na místě. je to možné?

    Děkuji předem za zprávu.
    Daniel Solis
    733655755

    Authors gravatar
    Shifu

    |

    Dobrý den,

    pokud by to bylo možné pak by zaplacení bylo ideální dneska. Pokud to není možné pak budeme počítat s Vaší rezervací a zaplatit můžete zítra.
    Jde jen o to, že zítra je program velmi nabitý tak by bylo super kdybychom jsme se mohli postarat o „administrativní“ záležitosti před tím :)
    Ale jak jsem řekl, pokud to nejde jinak svět se nezboří.
    V každém případě budeme počítat s Vámi plus 1 osoba.
    Děkujeme za zájem a včasné informování.

    Budeme se na Vás zítra těšit!
    Fei
    WushuCentrum

Comments are closed.

© Wushu Centrum 1998-2020 All rights reserved, Made by: Wushu Centrum