Zklamalo Vás jídlo v čínských restauracích v ČR? Chcete se naučit připravovat čínské jídlo pomocí tradičních a osvědčených receptů? Přijďte na kurz ze série „Kurz vaření čínské kuchyně se Dim Sum Mama.“
Čínská kuchyně
Čínská kuchyně je nedílnou součástí čínské kultury, která se vyvíjela po tisíciletí. Pro číňany je jídlo tak důležité, že otázka „你吃了吗?“ (Ni chi le ma?) tedy „Už si jedl?“ je používána místo pozdravu. Kuchařské umění je také úzce spjato s čínskou filosofií a tradiční čínskou medicínou. Není tedy kladen důraz pouze na chuťovou stránku jídla, ale také na vyváženost celého pokrmu a na jeho zdravotní účinky na lidské tělo. Stejně jako v mnoha jiných oblastech čínské kultury se i zde projevují protichůdné prvky YIN a YANG, které by měly být neustále v rovnováze. Sladké konstrastuje s kyselým , jemné s ostrým. Na tento filozofický princip jednoty protikladů se bere zřetel i při sestavování každého menu s více chody. Vůně, chuť a barva jednotlivých pokrmů spolu kontrastují a přeci jsou v harmonickém souladu.
Dim Sum Mama
Dim Sum Mama se Jmenuje Zhao Liping. Ona se naučila vařit od své maminky, neboť umění vařit a tradiční recepty se v její rodině předávají z generaci na generaci. V severní Číně, kde se Dim Sum Mama narodila, je hlavní plodinou pšenice, a tak se místní kuchyně orientuje spíše na těstoviny a daší výrobky z mouky – nudle, napařovaný chléb, knedlíčky nebo taštičky. Kuchařské umění Dim Sum Mama je podpořeno i její znalostí tradiční čínské medicíny, díky které Dim Sum Mama dokáže správně sladit jednotlivé ingredience tak, že jídlo je nejen chutné, ale i prospěšné pro zdraví.