Oslava čínského nového roku 2019

 

V sobotu 23.03.2019 budeme ve Wushucentru (Perunova 15) slavit začátek rok zeměsky vepř.
Akce bude zahájena v 18.00. Na akci si můžete pozvat i své rodiče či kamarády.

Na co se můžete těšit:
1.lví tanec – důležitá součást tradiční čínské kultury. Jeho hlavním účelem je    zahnání zlých duchů a přivolání štěstí a radosti.

2.Cvičeni qigong pro zdaví a dlouho věkost
3.čínská novoroční specialita饺子 – taštičky  面条 – nudle na baře 家常沙拉 – domací salat
4.spousta jídla a pití
5.spousta kamarádů
6. Týmová vědomostní soutěž o Číně. (Nastudovat předem :-D)

7.tombola

Vstupné na akci činí 50Kč (elektřina, voda, úklid,tombola).
Zájemci si objednají Čínske novoroční jidlo dopředu ve Wushucentru do 22.3. a zaplatí 100 Kč za porce. Jidlo bude mit možnost pro vegetalian,je potreby nahlasit do predu. Čínske novoroční jidlo  budou dělané ručně ve Wushucentru od pani Shimu, budou tedy čerstvé.

Pokud netihnete pred 22.3  dojit do wushucentra ,je mozne zaplatit prevodem na učtě:2671651073/0800,do popisu napiste vase jmeno,prijmeni, s masem nebo bez.;)

S sebou:
jídlo, pití, dobrou náladu a krátké vystoupení (není nutné) pro pobavení ostatních (zpívání, tancování, divadelní scénka, přednes básně,…. :-) ) Kdo má připravené představení a chtěl by ho předvést ostatním, nahlásí to dopředu Feiovi, aby mohl být zařazen na program.

Čínský Nový rok, zvaný také Svátek jara, čínsky Chun jie春节je v čínském kalendáři tou nejvýznamnější udalostí v roce. Slavnosti s tímto svátkem spojené poté trvají patnáct dní. Podle legendy žila ve staré Číně příšera Nian, která jednou za 12 měsíců sestupovala z hor do lidských obydlí a lidi požírala. Lidé postupem času zjistili, že příšera se bojí hlasitých zvuků a červené barvy. Proto ji začali zahánět ohňostroji a zdobili svá obydlí červenou. A takto se zrodily oslavy Nového roku, pro které je charakteristické hojné používání červené barvy a velké množství ohňostrojů. Během svátků se se navštěvují příbuzní a přátelé a pořádají se různé hostiny a posezení. Také se na počest nového roku nosí nové oblečení a před začátkem Nového roku se dělá velký úklid celé domácnosti, protože v Číně se věří, že to pomahá odehnat neštěstí. V den Nového roku se koná svateční rodinná večeře, na které se podávají novoroční pokrmy, které se v různých částech Číny liší. Obecně se jí ryba, protože ryba znázorňuje v čínské kultuře bohatství. V severní Číne se pak jedí taštičky jiaozi饺子, které mají predstavovat štěstí, které se balí do těchto taštiček a pak je snědeno při večeři.

WUSHUCENTRUM

© Wushu Centrum 1998-2020 All rights reserved, Made by: Wushu Centrum